Поредната зима отмина, като на нейно място се настани едно особено горещо и необичайно дъждовно лято. Въпреки това ние от ELX.bg вярваме, че малко планиране напред никога не е излишно, и ако все още по някаква случайност не сте открили идеалния вариант за отопление на дома, то до следващия студен сезон определено трябва да сте подготвени.

Подовото отопление е една от алтернативите, които навлизат с пълна сила на територията на страната през последните години. Въпреки че първообрази на подобни инсталации могат да се проследят чак до Древен Рим в лицето на хипокауста или до Далечния Изток, където са били познати като ондоли, можем с чиста съвест да заявим, че като че ли едва сега преоткриваме безспорните им предимства. 

Какво представлява подовото отопление?

Подовото отопление представлява конструкция, която може да се вгради в пода, стените или таваните на жилището с цел поддържане на подходяща температура в студените месеци. Инсталационните компоненти в общия случай включват тръби или нагревателни елементи, изолационни материали, замазка и подово покритие, както и допълнителни средства за управление и контрол. 

Този тип система нагрява не само самите части на жилището, в които е монтирана, но и въздуха около тях на около 2 - 2,5 метра височина. Използва се както за основна система за отопление, така и за второстепенна, играеща спомагателна роля към първостепенната такава. Може да се внедри успешно както в цялото жилище, така и в отделни стаи. Един от най-популярните и широко разпространени в практиката частични варианти е именно подовото отопление за баня например. 

Какви видове подово отопление съществуват?

Можем да срещнем два вида подово отопление: електрическо и водно, които са наименовани на базата на основния ресурс, който се използва за постигането на желаната температура. Принципно са сходни като функции, но различни като изходни материали и предимства. И в двата случая обаче за полагане на инсталацията се използват термоизолирани подложки, което ги прави основен компонент на системите, който е адаптивен откъм спецификации в зависимост от конкретните цели, заложени в проекта. 

Електрически вариант

Източникът на топлина в този случай са специализиран електрически елемент и терморегулатор, които могат да се инсталират във всяко помещение. Предимството на този тип система и способността за контрол на температурата и лесния монтаж, който не изисква специализирано оборудване. Недостатък е високият разход на ток. Все пак подобна конструкция е предпочитана за апартаменти, защото е по-проста за монтиране и относително независима. 

Според характеристиките на нагревателния елемент можем да разграничим отоплителни конструкции с кабели, фолио или рогозки. За всeки от тях има особености при монтажа и специфичен начин на проектиране, които е добре да обсъдите предварително със специалист. Терморегулаторът, от своя страна, също е ключов компонент, който позволява ефективен контрол на температурата в помещението. Захранващото му напрежение трябва да съответства на стандарта за съответната електрическата инсталация.

Воден (хидравличен) вариант

Както подсказва името, тук процесът се осъществява с помощта на гореща вода. По-подходящ за къщи, отколкото за споделени жилищни сгради като блокове. Едната причина е, че според някои хипотези, този тип инсталация е по-предразположена към поява на течове. Също така, въпреки че функционира на принципа на радиатор, свързването му към централната система е строго специфично и има редица законови ограничения, което го прави неудобен вариант за апартаменти. Добър алтернативен вариант е термопомпата. 


Водният сценарий изисква по-високи първоначални разходи и е по-сложно за осъществяване, но веднъж имплементиран успешно, може да се окаже изключително добро решение. Предпочитан е заради намаляването на средствата за електроенергия в дългосрочен план, както и равномерното разпределение на топлината в помещението. 

Монтира се по два начина: с бетон или настилка. Съвместим е с всички видове подово покритие като паркет, плочки, килими и ламинат, стига да са покрити определени минимални критерии като дебелина, температуро- и влагоустойчивост. Съществуват два типа системи в зависимост от полагането на тръбите: суха, при която те са в подовите панели, и мокри, ако са вградени в замазката. Първият тип е по-подходящ при направа на ремонт, а вторият - ако строителният проект тепърва предстои да бъде осъществен.Какви са предимствата на подовото отопление?


Основните предимства на конструкция от подобен тип биха могли да бъдат обобщени по следния начин:

  • Икономичен в дългосрочен план поради по-високата енергийна ефективност и по-малките разходи за поддръжка в сравнение с аналогични системи;
  • Отоплява равномерно и осигурява комфортна домашна атмосфера, стига изолацията на жилището да е добра;
  • Не заема допълнително пространство и не утежнява интериора;
  • Предотвратява наличието на прахови частици, които могат да доведат до развиване на алергии или заболявания;
  • При комбинирането му с термопомпа, може да се постигне и ефект на охлаждане.

Има ли подовото отопление недостатъци?

Както вече споменахме, изграждането на една подобна конструкция е времеемка и съпроводена със значителни първоначални инвестиции задача. Също така, ако сте решили да се захванете с нея, предвид характеристиките ѝ, ще ви се наложи да направите основен ремонт, ако не сте я планирали още докато жилището ви е било на етап проект. Все още не е преодоляна и представата за повишен риск от течове, но при една правилно реализирана инсталация с висококачествени материали, това не би трябвало да е причина за тревога.

Какви са най-честите грешки в сферата на подовото отопление, които можем да избегнем?

Преди обаче да се ентусиазирате прекалено и да повярвате, че подовото отопление е решението на всичките ви домашни климатични проблеми, си заслужава да помислите по няколко въпроса, свързани с избора и монтажа му. 

За да се радвате на максимални резултати без нито един страничен ефект, уверете се, че повърхността, върху която се поставя нагревателната плоча, ще е подходящо влагоизолирана, за да се избегнат деформации и механични повреди в конструкцията. Също така самите защитни материали трябва да се полагат върху равна повърхност, за да прилепнат по-плътно към основата, осигурявайки стабилна опора за елементите над тях.

Освен това, в случай че ще разчитате на подовото отопление като основен регулатор на температурата в дома, по-добре го обсъдете с изпълнителите на проекта си, за да може да предвидят оптимално разстояние между тръбите и подходяща мощност за нагревателя. Не на последно място, съобразете инсталацията с мебелировката си, за да избегнете сценарий, в който огромната ви холова гарнитура покрива отоплителния кръг и ограничава ефекта му.

Вместо заключение

Подовото отопление е добра алтернатива на традиционните радиатори, като осигурява по-добро и равномерно разпределение на топлия въздух в помещението, едновременно с това спестявайки място и неутрализирайки праховите частици. Отделно преодолява неудобството от наличието на концентрирана въздушна струя в една-единствена посока, каквато е характерна например за климатиците или електрическите радиатори. 


От физична гледна точка, топлият въздух е по-лек и има свойството да се издига нагоре, към тавана на стаите. Това е поредното неудобство, което бива елиминирано от факта, че концентрацията му при този алтернативен тип конструкции е именно в долната част на стаята, което максимизира крайния положителен ефект върху обитателите на помещението. 

Следователно, ако разполагате с финансовия ресурс да инвестирате в подобно оборудване, резултатът би ви изненадал приятно. Не е случайно, че подовото отопление се връща на мода и процентът на домакинствата, които го избират като основно или допълнително решение за регулиране на температурата, става все по-висок. Да, често ставаме свидетели на казуси, относно които масата греши, но в конкретния случай определено не е така, затова бъдете смели и иновативни в подхода си. Няма да съжалявате!