В условията на перманентна и непрекъснато увеличаваща темповете си инфлация, никак не е изненадващо, че сметките ни за ток също се покачват успоредно с нея. Което обаче по никакъв начин не прави това явление по-малко болезнено. Истината е, че ако досега едно средностатистическо домакинство не е обръщало внимание на консумацията си на ток, то вече едва ли може да си позволи подобен лукс, освен ако не иска да бъде неприятно изненадано, когато види месечната си сметка.

В тази връзка решихме, че няколко полезни съвета в областта на пестенето на електроенергия никога не са излишни. Както винаги сме твърдели, кардиналната промяна обикновено не е нищо повече от комбинация от малки изменения в навиците, които, ако бъдат прилагани достатъчно упорито, могат да имат трайни положителни последици в контекста на нашето ежедневие.

Какво представлява енергийната ефективност и как се отнася към пестенето на електроенергия? 

Но нека започнем от фундамента и да изясним какво разбираме под енергийна ефективност и как това понятие кореспондира с представите ни за пестене на електроенергия. 


Накратко и съвсем просто казано, под енергийната ефективност се разбира постигане максимална оптималност на съотношението от вложеното електричество и крайния резултат под формата на светлина, топлина и други. В сферата на електроенергията тя има и своето буквено обозначаване, като с “A” се бележи най-ефективният клас, а с “G” - най-неикономичният. 

Пестенето на електроенергия има отношение към енергийната ефективност дотолкова, доколкото ни помага да различим полезното от излишното потребление, който процес води до оптимизиране на входящите ресурси, в конкретния случай на електрическа енергия.

В следващите няколко точки ще обърнем внимание на това как можете да пестите електроенергия от ежедневни дейности като отопление, готвене и нормалната работа на широко разпространени в практиката електрически устройства. Държим обаче да поясним, че пестенето в конкретния случай не е синоним на ограничаване от нещо необходимо, а само на разграничаване на поведението, което ни коства енергия, но не ни носи значителни ползи, от оптималното такова.

Как да пестим електроенергия от отопление?

На първо място, помислете много добре къде да разположите приспособленията за отопление, така че да могат да изпълняват оптимално функциите си. Избягвайте места в близост до прозорци или врати, както и не ги покривайте с мебели или завеси, които биха ги възпрепятствали. Съобразете мощността на отоплителното тяло с размерите на помещението, в което ще бъде поставено.

В допълнение, не пропускайте да понижавате температурата, на който са настроени, когато става въпрос за работа през нощта в зимните месеци. 

Как да пестим електроенергия от готвене?

По правило, за да се извършва оптимален топлообмен, диаметърът на котлона трябва да кореспондира с диаметъра на съда, който е поставен върху него. Дъното на готварското приспособление трябва да е равно. В противен случай рискувате да вложите повече от необходимия ток и въпреки това резултатът да не е достатъчно добър. Ползвайте капак и специализирани тенджери под налягане.

Не загрявайте фурната предварително, без да има реална нужда. Ограничете и броя на отварянето ѝ по време на работа, защото така се губи енергия. Възползвайте се максимално от остатъчната топлина, която котлоните и фурните излъчват, и не ги изключвайте в последния момент.

Как да пестим електроенергия от осветление?

Едва ли има някой, който да не е запознат с влиянието на електрическите крушки върху месечните ни сметки за ток.


Освен че ви съветваме да не ги оставяте да функционират без причина, със сигурност препоръчваме и да се насочите към по-икономични варианти от традиционните модели с нажежаеми жички, които имат по-малки енергийни загуби под формата на топлина. Такива са LED алтернативите, както и халогенните крушки.

Как да пестим електроенергия от нормалната работа на електроуредите си? 

Всички долуспоменати трикове могат да доведат до понижаване на енергийния разход между 10 и 30%.

Зарядни

Не оставяйте зарядните устройства включени в електрическата мрежа, когато няма уред, който да е свързан към тях. Препоръчително за подобни цели е и да зареждате телефоните или лаптопите си през нощта, когато можете да се ползвате от по-изгодна тарифа.

Разклонители

Ползвайте разклонители, които имат вграден ключ за включване и изключване. Така ще можете по-лесно и оптимално да контролирате потреблението на свързаните уреди. 

Хладилници

Редовно размразявайте хладилника, за да избегнете натрупването на лед, което освен че може да окаже негативно въздействие върху работата му, е предпоставка и за по-високи сметки за ток. Поддържайте чиста решетката на гърба му, за да осигурите ефективен въздухообмен.

Бойлери

Понижаването на температурата на водата, до която да загрява уредът, на 55 градуса вместо 60, може да доведе до значителни енергийни икономии. Не на последно място, препоръчваме да свържете подходящ таймер, който да активира бойлера само в определени часови интервали, когато електричеството е по-изгодно.

Перални

При възможност нагласяйте пералнята за работа на по-ниска температура, за да избегнете енергийния разход за загряване на водата. Също така имайте предвид, че кратката програма в общия случай харчи повече ток от по-дългите такива. Зареждайте устройството с пълния възможен капацитет дрехи, защото разходът на ток остава непроменен независимо от количеството им.

Какви други полезни практики за пестене на електроенергия можем да споделим?


В по-общ план следните трикове могат да спомогнат за постигане на икономия в енергиен план:

  • Изградете добра изолация на жилището си и уплътнете прозорците;
  • Подменете старите си уреди с нови от по-висок енергиен клас;
  • Не оставяйте включени телевизори, печки ли осветителни тела, когато не ги ползвате, при възможност дори ги изключвайте от захранването;
  • Специализирани уреди като кафемашина, фритюрник, тостер или яйцеварка могат да ви спестят разход между 20 и 50%;
  • Разполагайте уредите, които излъчват топлина, далеч от уредите за охлаждане (например хладилник и готварска печка).

Защо е важно пестенето на електроенергия?

Пестенето на електроенергия има огромно отношение към цялостната енергийна ефективност на планетата, което е доста наболяла тема в последните десетилетия. Освен че ще има безспорен положителен ефект върху бюджета ни, следването на тези малки ежедневни стъпки помага и на околната среда като цяло, като ограничава разхода на ресурси само до необходимото. 

Започнете постепенно да се придържате към тези съвети, тренирайте навиците и мисленето си в тази посока и съвсем скоро ще забележите промяната, която неусетно ще си проправи път в начина ви на живот.