Подобно на акумулатора, който захранва колата ви, специално проектираните, висококачествени UPS захранват днешната критична инфраструктура. Тъй като са толкова важен актив, трябва да се следват най-добрите практики за поддръжка и осигуряване на максималния им жизнен цикъл.  Продължителността на живота може да варира значително в зависимост от фактори, като например активното извършване на рутинна поддръжка. Нашите препоръки относно жизнения цикъл на UPS могат да ви помогнат да увеличите максимално инвестициите си и да си гарантирате, че най - важните за вашия бизнес устройства са винаги включени.

Мерки за увеличаване на живота на UPS устройство

Един от най-честите въпроси, които получаваме, е колко дълго ще издържи батерията на UPS? И както почти винаги, отговорът е „ зависи“.

Няма батерия, която да издържи вечно. Въпреки това, животът на батерията може да бъде увеличен, като използвате UPS при препоръчани условия (вижте ръководството за потребителя).

Най-общо казано, продължителността на живота на UPS устройството зависи от:

Местоположението

Препоръчваме да инсталирате UPS на място с контролирана температура и в определените граници, не в близост до отворени прозорци или зони, които съдържат големи количества влага, прах или корозивни изпарения. Също така е важно да оставите вентилационните отвори свободни.

Стайна температура

Номиналният капацитет на UPS устройството (условията, които увеличават неговия живот и водят до оптимална производителност) се основава на околната температура от 25 °C. На всеки 10 °C над околната температура ще намалите живота на батерията с 50%.

Честота на цикъла

При монтажа батерията е на 100% от номиналния си капацитет. Но при всеки цикъл на разреждане той леко се намалява. Разбирането на цикличната честота ви позволява да забележите необичайни или чести цикли, така че да можете по-добре да предскажете тяхната продължителност. Много модели UPS са регулируеми, което позволява допълнително да ограничите консумацията на батерията.

Поддръжка

Много модели UPS не се нуждаят от подмяна на течност, но изискват периодична поддръжка: да проверявате батериите дали са чисти и при нужда да почиствате от прах или други замърсявания. Изтичащите или прекалено подутите батерии трябва да се изхвърлят и подменят правилно.

Съхранение на батерията

За да избегнат последствията от режим покой, много собственици на UPS купуват резервни батерии, преди да са необходими. Просто не забравяйте да зареждате  батерии на всеки шест месеца, тъй като те ще претърпят трайна загуба на капацитета си в рамките на 18 до 30 месеца, дори и да не са използвани.

Полезният живот на батерията ми свърши

С течение на времето батериите на UPS се износват. Това генерира загуба на капацитет и автономност. Когато това се случи, ще е необходимо да смените тези батерии. Споделям с вас защо трябва да помислите за оригинална APC батерия като свой първи избор:

  • Използването на друг вид батерия, може да намали времето за работа, да повреди UPS, да създаде опасни ситуации или да анулира UL, CSA, VDE и други сертификати за безопасност на UPS.
  • Използването друга батерия отменя политиката за защита на оборудването на APC.
  • APC предлага 1-годишна гаранция за всяка подмяна на батерията.
  • APC ще ви предостави съответните инструкции за UPS, заедно с необходимите кабели и съединители. Всички връзки са направени с високо надеждни газонепроницаеми кримпвания с висок ток.
Кога е време да сменя батерията на моя UPS?

Ако вашият UPS има повече от 3 до 5 години живот, най-добрият вариант е след изтичането на този период да смените батерията. Някои устройства имат функция „гореща смяна“ на батерията, което означава, че можете да я смените, без да спирате работата им. За това се препоръчва да прегледате ръководството си за употреба. Също така е важно да запомните, че вашият UPS ще продължи да ви предпазва от най-често срещаните електрически проблеми. Просто, ако батерията ви вече не функционира, няма да можете да разчитате на резервно захранване.


Източник: blogespanol.se.com