Един от първите фундаментални и животоспасяващи уроци, които малките деца научават от загрижените си майки, звучи приблизително така: “Не си играй с тока, опасно е!”. И определено има защо. В общия случай никак не е безобидно да се докосваш с голи ръце до предмети, носители на електричество, освен ако не се казваш Радж Мухан Наир, разбира се. Защо? Защото необикновеният индиец може да си го позволи, без по никакъв начин да застраши здравето си, за разлика от нас, простосмъртните хора. Невероятно, нали? Но въпреки това абсолютен факт.

Наричат го “Човекът електричество” и “Мохиканът на тока”. Но неговата суперсила е малко по-различна от тази на конвенционалния супергерой. Не, той няма щит от вибраниум, божествен скандинавски чук на име Мьолнир или родствени връзки с планетата Криптон (поне доколкото ни е известно), но това само прави таланта му още по-забележителен. Доказано е, че г-н Наир може да устои на необикновено високо равнище на ток, преминаващо през тялото му, аналогично на няколко ампера - способност, характерна за всеки средностатистически елетроуред, но далеч не толкова популярна сред човешкия вид. За сравнение, само скромната една десета от ампера е повече от достатъчна всеки от нас да бъде фатално и безвъзвратно поразен, и то за по-малко от секунда. Така че, деца, загрижените ви майки са абсолютно прави, поне що се отнася до честите и необезопасени интеракции с електрическите контакти и жици.

Но да се върнем на Радж Мухан. Като всеки добър проводник на електричество, той може да използва тази си дарба да захранва електрически крушки и дори малки електроуреди! Технически, провеждането на електричество се случва, като необикновеният индиец постави две оголени жици където и да е по своето тяло, но в общия случай неговият избор е едната да се свърже към устата му за по-добра електропроводимост. На това се казва да си добре запознат с техническите си спецификации и да ги използваш по оптимален начин - нещо, с което вашият скучен сив домашен кабел едва ли може да се похвали. Но дори и това не е достатъчно за големите му амбиции - Радж Мухан е измислил начин да захранва дори и устройства с по-висок волтаж, като увие дълга медна жица (както знаем, медта е един от най-електропроводимите и топлопроводими метали) около стомаха и врата си. Както може да предположите, методите му работят безотказно. И все пак, имайте предвид, че подобни необичайни експерименти си имат последици дори и за хора със свръхспособности като Мохикана на тока - понякога за кратко време той бива лишен от способността си да вижда, така че както е казал мъдрецът, с голямата сила идват и големи отговорности, носещи своите рискове.

И все пак, сигурно ще си кажете, че всичко това донякъде си струва, имайки предвид факта, че към днешна дата Радж Мухан има статут на свръхчовек в очите на просветените в тайните на неговите постижения. Необичайното му наследство е дори увековечено за поколенията, като освен безбройните клипчета и статии, посветени на темата, историята на дарбата му става част от филмовата поредица на легендарния Стан Лий “Свръхчовеци” - епизодът се нарича “Electro Man” и включва любопитни подробности от живота на нашия главен герой, с които някой ден може да решите да се запознаете в повече детайли. Но към момента сигурно у вас изниква логичният въпрос как индиецът се е сдобил с такава необикновена свръхсила? Способността да провеждаш електричество определено не звучи като нещо, което стандартно се включва в учебния хорариум или се практикува на работното място (за щастие!). Историята зад разкриването на уникалните му способности всъщност е доста тъжна: майката на Радж Мухан загива, докато той е още невръстно 7-годишно дете, и съкрушеното малко момче на ръба на отчаянието, решава, че не желае да продължава да живее повече без нея. В мъката си сграбчва първата оголена жица, която се изпречва на пътя му, но за негова огромна изненада, токът няма никакъв ефект върху него - противно на всички очаквания, той продължава да си е жив, здрав и абсолютно непокътнат. Този кратък момент преобръща ценностната му система и му дава съвсем различен житейски смисъл и посока, провокирайки го да преосмисли мястото и ролята си в света. Звучи страшно на пръв поглед, но нима това не е част от историята на всеки един себеуважаващ се супергерой? Нима Спайдърмен не съзрява емоционално едва когато чичо му бива убит от престъпника, когото той в миналото така лекомислено е оставил да избяга, или Батман не приема идентичността си едва вследствие на убийството на родителите си? Да, Човекът електричество също не е имал лесен път, но пък успява да надмогне обстоятелствата и да продължи, изграждайки по собствен уникален начин пътя си в живота.

И все пак, колкото и приказно да звучи историята на необикновения индиец, сигурно по-реалистично настроените от вас подозират, че зад тези чудни на пръв поглед способности се крие съвсем нормално научно обяснение. Отговорът е и да, и не. Ако се абстрахираме от трансценденталната идея за божествената воля и предопределеността, то основната теория, която битува в пространството, е свързана със специфичното равнище на съпротивление, което нашият главен герой притежава. Вече споменахме филмовата поредица “Свръхчовеци” - именно там научен екип използва мултиметър (уред, измерващ различни електрични величини като размер на тока, съпротивление или напрежение например), за да определи с точност именно съпротивлението на неговия организъм. За повечето хора стойността на този параметър е не по-голяма от 0,15 ома (Ω), но за Радж Мухан тя била от порядъка на 1,3 милиона ома с тенденция да нараства. Този изключително любопитен факт навел учените на две теории за произхода на явлението. Според първата, огромното съпротивление принуждава тока да се движи изключително бавно през тялото на мъжа, като по този начин парадоксално се неутрализира негативния му ефект, а според втората, необичайното съпротивление просто възпрепятства тока да стигне до сърцето на индиеца, което, както се досещаме, би било фатално. Но теориите към момента са си просто това - теории. Никой не е успял да разбере и да докаже научно каква е причината за тези свръхчовешки възможности. Не са и малко хората, които отхвърлят идеята за наличието им като цяло, считайки цялата история за фалшива и скалъпена.

Където и да е истината обаче, ние предпочитаме да вярваме, че Радж Мухан Наир е един реален нагледен пример за безграничността на човешките способности и въплъщава идеята, че волята и житейската нагласа към света са неоспорими градивни елементи на необяснимите събития, граничещи с чудото. Но нека все пак отбележим, че пътищата към достигането на свръхчовешки възможности са строго индивидуални и обикновено не минават през опасни експерименти с електрически жици. Затова съветът е да приемете Електрическия човек само като морален пример и човек, който връща вярата в необозримите хоризонти на нашите възможности, но от мерки за безопасност и за да не докарате сърдечен удар на вашите бедни майки, моля, не бъркайте в контакта!