Колкото и да не ни се иска да го признаем, лятото отмина, а на негово място се настани есента с нейните преходни настроения. Един ден времето е светло, топло и разкошно, а на следващия върху нас се изсипват жестоки студове и гръмотевични бури. У много хора се оформя логичният въпрос как да се стоплим бързо и ефективно, без задължително да се налага да пускаме климатик, електрическа печка, духалка, парно.

Едно от най-приятните спасения от температурните колебания, съпровождащи сезона, особено за любителите на уютни вечери с книга и чай, е електрическото одеяло.

Значително по-икономично от духалка, то може да ни помогне да си възвърнем оптималната телесна температура, дори и навън климатът да е неблагоприятен. 


Как работи електрическото одеяло и колко ток харчи? Отговори на тези и други въпроси ще разберем от следващия текст. 

Какво представлява електрическото одеяло и какви са неговите основни предимства?

Електрическото одеяло е малък уред за домакинството, представляващ (както можете да се досетите) одеяло с електрически нагревател във вътрешността и контролер за управление, присъединен към него. Електрическият нагревател консумира енергия, която превръща в топлина и разпределя равномерно по цялата повърхност на плата. 

Стандартното място за поставяне на електрическото одеяло е върху долния чаршаф, но има и такива, предназначени да се полагат под него. Прочетете внимателно инструкциите на своето, за да разберете какъв е вашият вид, защото това е важно за уюта и безопасността.

Принципно няма проблем да загреете одеялото предварително, или да се настаните върху него, докато е включено, само се уверете, че ви разделя поне един слой текстил и допирът с кожата не е директен.

Като преимущества на електрическото одеяло можем да посочим:

  • Спестява разходи за електричество;
  • Затопля бързо и ефективно;
  • Допринася за достигане на състояние за комфорт и релакс;
  • Дава възможност за нагласяне на температурата според предпочитанията;
  • Противно на повечето схващания, всъщност е относително безопасно и не носи допълнителен риск от пожар;
  • Леки и лесни за почистване, транспортиране и съхранение;
  • Може да има здравословен ефект върху тялото ни, спомагайки за по-добра мускулна дейност;
  • Домашният ви любимец (ако имате такъв) ще се влюби и няма да иска да се отмести от него. 

Как работи електрическото одеяло? 

Всяко електрическо одеяло притежава щепсел, благодарение на който се присъединява към електрическата мрежа, плюс термостат за регулиране на температурата. Кабелите по протежението му се грижат за конвертирането на електричеството в топлинна енергия, която се излъчва равномерно през повърхността.

При по-новите модели одеяла кабелите притежават компонент от фибростъкло, което ги прави по-тънки и по-гъвкави, по-ефективни, и не на последно място: далеч по-безопасни от предшествениците.


Колко ток харчи електрическото одеяло?

Мощността на електрическото одеяло стандартно е между 100 и 150W. Както можете да изчислите, ако използвате методиката от предишния ни текст с примерни изчисления, при умерено ползване енергийният разход въобще не е толкова голям. 

Да приемем, че одеялото работи всяка нощ за по 5 часа 30 дни в месеца. Едно примерно пресмятане би изглеждало така:

Консумация на одеяло = Ватове х Работни часове

1 kWh = 1000 ватчаса (Wh)

Консумация на одеялото на денонощие = 5 часа х 150 вата = 750 вата

Месечна консумация на одеялото = 30 дни х 750 вата = 22500 вата

Мощност в kWh = 22500:1000 = 22,5 kWh

Ако допуснем, че цената на един киловатчас (kWh) нощна енергия е 0,15 лева, то месечната консумация на одеялото би била 3,375 лева на месец. За месечна сметка от 50 лева това се явява около 6,75% процента, а за сметка около 100 лева - около 3,38%.

Да приемем, че ползваме електрическо одеяло от октомври до февруари, или общо 5 месеца, то консумацията по гореописаната примерна тарифа би била около 16,88 лева. Очевидно е, че разходът е доста минимален в сравнение с останалите уреди за отопление, като при желание потреблението може да се оптимизира още повече откъм часове. 

Вярно е, че ефектът от електрическото одеяло е локален и несъизмерим с този на духалка, радиатор или климатик, но пък може да се окаже доста добър начин да се сгреем след дълъг ден. 

Изводът е относително прост - електрическото одеяло е икономичен и удобен начин да си осигурим малко допълнително количество топлина в студените зимни и есенни месеци. То придава допълнителен уют и ни помага да заобичаме дори и по-студените сезони, оценявайки в по-голяма степен тяхната красота. Ако все още не сте избрали коледен подарък, с който да сгреете любимите си хора в буквален и метафоричен смисъл, със сигурност си заслужава да се замислите за подобно решение.